top of page
חיפוש

אם אין אהבה בוערת אין אהבה אחרת

עודכן: 21 בדצמ׳ 2019

שוב לא קיבלתי את המיני מיינור. אבל זה לא מפריע לי לשיר עם הרדיו בפג'ו הזעירה, מהקטנות שידעתי, בדרך לסנט מרטין ולבי"ס לאפייה. ייקח לי יום-יומיים להפסיק לזרוק את הקלאץ', ועוד שניים בבית עד שהרגל תפסיק לגשש בחיפוש אחריו. בדרך אני מבחינה בשלט ענקי של לאוקסיטן, אני יורדת מהכביש המהיר, ומחליטה לעשות עצירה קטנה לקרם ידיים ופיפי. מתברר שהגעתי לא פחות מאשר למפעל! בחזית החנות המעוצבת יש גינת צמחי תבלין קטנה וגנן עם מריצה. פרובאנס. הסיור הבא יצא רק בעוד שעתיים אז אני מוותרת עליו והולכת למרוח קצת קרם ידיים. וקרם גוף. וקרם פנים.

החנות ענקית, ריחנית, המבחר עצום ומבלבל, ואני, כמי שבחירה מעולם לא היתה הצד החזק שלה, מרחרחת ומורחת ומשפריצה, ובסוף עושה אנ-דנ-דינו ושמה כמה פריטים בסלסילה. את הקרם גוף יזרקו לי בבידוק בטיסה חזרה, אבל בשלב הזה אני עוד לא יודעת את זה ושמחה על הקנייה. אני מרוחה בכל כך הרבה שכבות של קרמים וריחות, שכשאני נכנסת לאוטו הוא לבד פותח את החלונות. תחשוב שאני עץ ריח, אני אומרת לו, מניעה וממשיכה.

אני מגיעה לחדר שלי ב-"טחנת הקמח הקטנה". משאירה בחדר את המזוודה, ובלי שהיות שמה פעמי ל- EIDB בית הספר לאפייה. הדרך מוכרת לי, החדר שלי, בעלי הבית מסבירי פנים, בית הספר והצוות. בדרך כלל אני מעדיפה מקומות חדשים ומרגשים, אבל עכשיו אני מגלה שיש משהו מאוד נעים דווקא בלחזור למקום הזה המוכר והמכיר.

בבוקר אני מתייצבת בבי"ס בשעה מוקדמת, ומתברר שלמרות שהאור רק עלה, המקום כבר רוחש פעילות ערה. גם לי יש הרבה עבודה. אני צוללת לתוכה. אחר הצהריים כשאני מרימה את העיניים אני מגלה שבחוץ יורד שלג. פתיתים לבנים צונחים ברכות על מרחבי העשב הירוקים. ולא רק המראה מדהים אלא גם העובדה שלא קר לי בכלל. מישהו אמר לי פעם שהקור מתחיל מהרגליים. "אם את רוצה שיהיה לך חם בחורף, תגרבי גרביים חמים." ניסיתי. וזה באמת עזר לפעמים. אבל עכשיו אני חושבת שהחום בכלל נובע מבפנים.

הגעתי לכאן בעקבות האהבה. למילים וללחם. ללמידה ולכתיבה. אני עושה את מה שאני אוהבת, אני עסוקה, מתרגשת ומסופקת. ויש כאן אנרגיה טובה. של עשייה. תכונה נרגשת של קו הסיום שבוע לפני בחינה. ובסוף כל יום, כל הלחמים והמאפים, טריים ומשובחים, נתרמים לצדקה. אז מה הפלא שהמקום הזה מפיץ חום נפלא!?


אנרגיית חום

כדי לאפות לחם צריך להעביר חום לבצק. החום יכול להגיע ממקורות שונים ולעבור בדרכים שונות.

שלוש צורות מוכרות להעברת חום הן: הולכה (conduction), הסעה (convection) וקרינה (radiation).

הולכה (conduction) היא צורת מעבר חום במוצקים ובנוזלים. זו העברת חום ישירה, במגע. בצק הוא מדיום מימי יחסית, והתפשטות אנרגיית החום בתוכו בהולכה קלה יחסית. כשבצק מונח על רצפת האבן של תנור לחם לוהט הוא מקבל חום בהולכה, ישירות מהאבן. תנורי אבן משתמשים בעיקר בהולכה כדי להעביר חום.

הסעה (convection) היא מעבר חום לנוזלים ולגז. החום מתקדם על ידי תנועה של החומר עצמו. לפיכך על ידי הסעה של חומר. בתנורי לחם אנרגיית חום בהסעה מוכרת בעיקר בתנורי טורבו עם מאוורר. בתנורים אלה האוויר שזז מעביר את החום לנוזל שבבצק. מעבר חום בהסעה קיים גם ברצפת תנורי אבן אף שבשיעור קטן.

קרינה (radiation) היא פליטה של קרינה אלקטרומגנטית על ידי גוף חם. קרינה זו ייחודית בכך שהיא מסוגלת לעבור בחלל ריק, ואקום (כמו קרינה סולארית). הקרינה האלקטרומגנטית נקלטת בגוף כלשהו ומומרת לאנרגיית חום. בתנורי לחם קירות התנור עצמם פולטים קרינה. אף שכל התנורים מעבירים חום בקרינה באופן כלשהו, העברת חום בקרינה לא מאפיינת תנורי לחם במאפיות כי קרינה מתרכזת בחימום מולקולות המים בחלק הפנימי של המוצר, כך שלא תתרחש ריאקציית מייארד והשחמת הקרום. העברת חום בקרינה מוכרת יותר בתנורי מיקרוגל.

437 צפיות0 תגובות

Comments


הירשמו לקבלת עדכונים

!ההרשמה בוצעה

bottom of page